underlineallarticles

Martin Zach převzal Prémii Otto Wichterleho pro rok 2024

Dvě desítky mimořádných mladých vědeckých talentů získaly prestižní ocenění Akademie věd ČR: Prémii Otto Wichterleho pro rok 2024. Slavnostní ceremoniál se uskutečnil v sídle Akademie věd ČR. Ceny laureátům předala předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová. Mezi oceněnými nadějnými vědci je také filosof Martin Zach. Více

Dvě desítky mimořádných mladých vědeckých talentů získaly prestižní ocenění Akademie věd ČR: Prémii Otto Wichterleho pro rok 2024. Slavnostní ceremoniál se uskutečnil v sídle Akademie věd ČR. Ceny laureátům předala předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová. Mezi oceněnými nadějnými vědci je také filosof Martin Zach.   

Martin Zach se zabývá filozofií vědy, zejména filozofickými otázkami imunologie. Soustředí se mimo jiné na koncept tolerance onemocnění nebo na interakci mezi imunitním systémem a jinými fyziologickými systémy.

Za jednu ze svých publikací, která přinesla nový pohled na vědecké modelování prostřednictvím studia mechanismů v nádorové imunologii a která vyšla v nejprestižnějším časopise v oboru filozofie vědy – The British Journal for the Philosophy of Science –, získal vloni Cenu Akademie věd ČR. Tato práce byla přitom vůbec první případ, kdy se někomu s českou afiliací podařilo v tomto časopise s osmdesátiletou historií publikovat výsledky svého výzkumu.

Martin Zach absolvoval stáže na London School of Economics nebo na univerzitách v Helsinkách a Bordeaux.

Nyní stojí v čele tříletého projektu GA ČR Imunita a biologická resilience, který má za cíl přispět k hlubšímu teoretickému porozumění biologické odolnosti, a tím i k současným debatám v oblasti filosofii biologie a filosofie medicíny. Působí v Oddělení analytické filosofie Filosofického ústavu Akademie věd.

---

Prémie Otto Wichterleho nese jméno na památku vynikajícího českého chemika světového formátu, jenž se stal po listopadu 1989 prezidentem Československé akademie věd. Je určena perspektivním vědcům a vědkyním, kteří dosahují špičkových výsledků ve svých oborech, jsou nositeli vědeckých titulů (CSc., Dr., Ph.D., DrSc.) a v době podání návrhu nepřesáhli věk 35 let, přičemž se do této doby nezapočítává rodičovská dovolená.

Odkaz na oficiální tiskovou zprávu

Foto: AV ČR

417458336 886631196838261 3047254697499065824 n