underlineallarticles

Koloniální minulost v současném světě

Slova generální ředitelky Národní galerie Alicji Knast vzbudila rozruch novoroční výzvou, aby země střední Evropy řešily koloniální minulost. Týká se toto téma i nás jako České republiky a je správné o něm mluvit? O spojení modernity s kolonialismem, provázanosti historie se současností a hledání nových způsobů, jak řešit koloniální minulost, a to i v zemích střední Evropy, hovořil v DVTV Ondřej Lánský z Oddělení politické filosofie a výzkumu globalizace. Více

Slova generální ředitelky Národní galerie Alicji Knast vzbudila rozruch novoroční výzvou, aby země střední Evropy řešily koloniální minulost. Týká se toto téma i nás jako České republiky a je správné o něm mluvit? O spojení modernity s kolonialismem, provázanosti historie se současností a hledání nových způsobů, jak řešit koloniální minulost, a to i v zemích střední Evropy, hovořil v DVTV Ondřej Lánský z Oddělení politické filosofie a výzkumu globalizace.

S kolonialismem souvisí mnoho konstitutivních prvků kapitalismu a našeho dnešního způsobu života. Jak by vypadal Západní svět bez kolonialismu? A jak se propisuje do evropské historie a do dnešní podoby stavu světa?

 „Lidé jako Emil Holub uvažovali o tom, že bychom mohli spravovat část území Toga. A na jubilejní výstavě v Praze byla k vidění Habešská vesnice, kam byli dovezeni lidé z Afriky a ukazováni veřejnosti. Proto bychom si jako společnost měli některé otázky klást,” říká v rozhovoru Ondřej Lánský. „Nechci tvrdit, že máme primární odpovědnost, není to tak jednoduché, ale je potřeba si uvědomit ten systém.“

V rozhovoru přibližuje mimo jiné koncept postkoloniálního myšlení a pojem vnitřní kolonializace, kdy můžeme mít tendenci obdobně nahlížet i na vztahy uvnitř společnosti. Tyto důsledky si je potřeba uvědomit a připustit, že v různých rovinách našeho přístupu ke světu se stále nachází tyto prvky.

Odkaz na rozhovor