underlineallarticles

Mezi filosofií a psychologií: O tajemství řeči, vnímání času i významu barevného vidění

Svůj klinický i teoretický výzkum dotýkající se otázek na pomezí filosofie a psychologie představí v příštím týdnu odborníci z těchto oblastí spolu s experty na neurovědu, lingvistiku, informatiku a biologii. Praha bude ve dnech 28. až 31. srpna 2023 hostit mezinárodní vědecké sympozium Evropské společnosti pro filosofii a psychologii. Spoluorganizátorem akce je Filosofický ústav Akademie věd České republiky. Více

Svůj klinický i teoretický výzkum dotýkající se otázek na pomezí filosofie a psychologie představí v příštím týdnu odborníci z těchto oblastí spolu s experty na neurovědu, lingvistiku, informatiku a biologii. Praha bude ve dnech 28. až 31. srpna 2023 hostit mezinárodní vědecké sympozium Evropské společnosti pro filosofii a psychologii. Spoluorganizátorem akce je Filosofický ústav Akademie věd České republiky.

O důležité vědecké poznatky zrcadlící základní filosofická témata se výzkumníci různých vědeckých disciplín dělí v rámci těchto setkávání už třicátým rokem. „Oblastí, kde je mezioborová spolupráce s filosofy pro psychologii velmi přínosná, existuje celá řada. Ať mluvíme o povaze plynutí času, o řeči nebo o tom, jak lidé myslí,“ říká Juraj Hvorecký, odborník na filosofii mysli a etiku umělé inteligence z Filosofického ústavu Akademie věd.

Mezi hlavními prezentovanými tématy budou letos výzkumy věnované právě prožívání času, tomu, jak se jako lidé vztahujeme k minulým událostem, nebo jak využíváme tzv. epizodickou paměť pro předjímání věcí budoucích pro dosahování vytčených cílů.

Pozornost vědců se zaměří například také na výzkum tzv. velkých jazykových modelů, tedy počítačových modelů jazyka založených na neuronových sítích, které dokáží analyzovat jazyk a reprodukovat jej na vysoké úrovni. Řeč bude o tom, jak lze tyto modely „natrénovat“ na velkých datových souborech a pak je přizpůsobit různým úkolům.

Na pomezí psychofyziky, neurofyziologie a filosofie vnímání se badatelé podělí o poznatky týkající se různých forem barevného vidění. Hovořit budou o tom, jak se ze složitého souboru vizuálních kapacit stává „lidská“ schopnost barevného vidění a k čemu nám vlastně je, ale také o sluchovém vnímaní, které doposud stálo stranou hlavních výzkumných témat.

Z klíčových řečníků na sympoziu vystoupí např. Teresa McCormack z Queen’s University v Belfastu, Nick Shea z University of London, Peter Hagoort z Max Planck Institute for Psycholinguistics v Nijmegen nebo Ophelia Deroy z Ludwig-Maximilians Universität v Mnichově.

------

Evropská společnost pro filosofii a psychologii vznikla v roce 1992 v nizozemském Tilburgu (jako sesterská organizace Společnosti pro filosofii a psychologii, založené v roce 1974 v Severní Americe). První konference se konala v roce 1992 v belgickém Lovani. Od té doby ji každoročně hostí některá z evropských zemí. Zrušení si vynutil pouze Covid-19 v roce 2020.

30. ročník konference Evropské společnosti pro filosofii a psychologii se uskuteční ve dnech 28.-31. 8. 2023 na Novotného lávce 5, Praha 1.

PROGRAM konference

Tisková zpráva ke stažení