underlineallarticles

Evropský festival filozofie 2021 slibuje originální přednáškový mix o vztahu vědy a umění

Dvě desítky zajímavých hostů z rozmanitých oblastí vědeckého, ale i uměleckého světa, nabídnou od 29. srpna do 12. září ve Velkém Meziříčí opět příležitost k zamyšlení všem, kdo rádi poznávají současný svět v širších souvislostech. Jedinečný festival s patnáctiletou historií letos zmapuje také unikátní publikace nazvaná Filozofie pod mostem. Více.

Dvě desítky zajímavých hostů z rozmanitých oblastí vědeckého, ale i uměleckého světa, nabídnou od 29. srpna do 12. září ve Velkém Meziříčí opět příležitost k zamyšlení všem, kdo rádi poznávají současný svět v širších souvislostech. Jedinečný festival s patnáctiletou historií letos zmapuje také unikátní publikace nazvaná Filozofie pod mostem.

Kraj Vysočina nemá vlastní univerzitu, proto se nám líbila myšlenka vytvořit filosofickou platformu pro hledání odpovědí na otázky o povaze dneška,“ říká k historii festivalu jeho zakladatel a dlouholetý ředitel Milan Dufek. Jeho vycházející kniha Filozofie pod mostem obsahuje unikátní fotografie i autentické vzpomínky účastníků všech dosavadních ročníků akce.

 „Festivalové téma se jako každoročně dotkne řady oblastí od filozofie, astronomie a matematiky přes hudební a divadelní vědu až po architekturu a umělou inteligenci,“ doplňuje Ondřej Ševeček, ředitel Filosofického ústavu Akademie věd, který je společně s Filosofickou fakultou Masarykovy univerzity v Brně pravidelným garantem obsahové náplně akce.

Letošní program slibuje například setkání s astrofyzikem Jiřím Grygarem a fotografem Petrem Horálkem, kteří se každý ze své perspektivy podívají na to, co společného mají umění a vesmír. Hudební vědci a skladatelé jako Miloš Štědroň, Ivo Medek, Jiří Raclavský či Viktor Pantůček budou hovořit o vztahu mezi vědou a hudbou vůbec. Přiblíží, jak filozofové promlouvají v operách, a jestli může hudba fungovat jako výzkumný nástroj.

Novinkou letošního ročníku bude také představení nové poslechové show s osobnostmi české vědy AUDIOSKOP aneb Pořád o vědě!

Několik programových bloků bude patřit čistě filozofům a filozofkám. Vojtěch Kolman vysvětlí, proč je v umění pravda.  Alice Koubová a Tereza Matějčková prozradí, co si myslí o přibližování filozofie laikům skrze umělecké formáty a Tomáš Hříbek návštěvníky seznámí s tím, jak si stojí v pokusech o uměleckou tvorbu umělá inteligence. Přednáška prof. Ladislava Kvasze se zaměří na prostor mezi geometrií a malířstvím a upozorní na možnosti nových interpretací některých děl, která sehrála klíčovou roli v dějinách umění.

Diváci se mohou těšit také na Filosofickou kavárnu. Speciální blok se bude věnovat vztahu vědy a architektury. Prostor bude i pro debatu o podobě občanského vzdělávání na školách 21. století a roli filozofie v něm. 

Samozřejmou součástí festivalu je i bohatý doprovodný program. Jako příklad za všechny uveďme vernisáž České ceny za architekturu nebo koncert legendární skupiny Rangers-Plavci. Speciální festivalové menu chystá JÉČKO - Restaurace a Filda cook.catering.

Evropský festival filosofie organizuje od roku 2005 Jupiter club Velké Meziříčí s finanční podporou města Velké Meziříčí, Kraje Vysočina a Akademie Věd ČR. 

Podrobný program akce https://www.festivalfilosofie.cz/


Tisková zpráva ke stažení