underlineallarticles

Medaile AV ČR pro prof. Sommera

S potěšením oznamujeme, že prof. Petr Sommer, ředitel Centra medievistických studií, obdržel dnes z rukou předsedkyně AV ČR prof. Evy Zažímalové medaili De scientia et humanitate optime meritis. Tato čestná medaile je udělována vynikajícím domácím a zahraničním osobnostíem za zvláště záslužnou činnost v oblasti vědy a humanitních idejí. Více ZDE nebo v článku.

S potěšením oznamujeme, že prof. Petr Sommer, ředitel Centra medievistických studií, obdržel dnes z rukou předsedkyně AV ČR prof. Evy Zažímalové medaili De scientia et humanitate optime meritis. Tato čestná medaile je udělována vynikajícím domácím a zahraničním osobnostíem za zvláště záslužnou činnost v oblasti vědy a humanitních idejí.

Laudatio na Petra Sommera přednesl známý historik František Šmahel. Připomněl v něm velké Sommerovy pracovní úspěchy: jako archeolog a pozdější ředitel Archeologického ústavu vedl velké terénní výzkumy českých středověkých klášterů, podílel se na monumentální knize o budování českého státu Přemyslovci, napsal knihu o Svatém Prokopovi či titul Začátky křesťanství v Čechách. Šmahel dále zdůraznil Sommerovu fenomenální paměť, hluboké lidské cítění, zájem o studenty a nakonec i členství ve spolku ostrostřelců. Sommerova vědecká dráha je spojená s Akademií věd: byl ředitelem Archeologického ústavu a od roku 1998 působí v Centru medievistických studií UK a AV ČR při Filosofickém ústavu AV ČR, které vede od roku 2004.

„Do Akademie věd jsem nastoupil roku 1976. Suma sumárum, jsem součástí Akademie věd již 43 let, což je docela strašné číslo, ale poslední dobou se strašná čísla vyskytují v mém životě čím dál častěji. Připadám si, že se už trochu měním v Karlův most,“ s ironií sobě vlastní se ohlížel za svou kariérou Petr Sommer, který minulý týden oslavil své sedmdesáté narozeniny.

Medaile Soubigou Vorel Sommer 1  Medaile Soubigou Vorel Sommer 2  Medaile Soubigou Vorel Sommer 3

 Medaile Soubigou Vorel Sommer 4 Medaile Soubigou Vorel Sommer 5  Medaile Soubigou Vorel Sommer 6