underlineallarticles

Ke kořenům matematického vzdělávání: Davide Crippa mezi držiteli Prémie Lumina quaeruntur

Pět mladých, talentovaných vědeckých osobností dnes obdrželo z rukou předsedkyně AV ČR Evy Zažímalové Prémii nazvanou Lumina quaeruntur. S podporou až čtyři miliony korun za kalendářní rok na dobu maximálně pěti let si budou moci založit vlastní vědecké týmy. Mezi oceněnými je také filosof a historik matematiky Davide Crippa. Více

Pět mladých, talentovaných vědeckých osobností dnes obdrželo z rukou předsedkyně AV ČR Evy Zažímalové Prémii nazvanou Lumina quaeruntur. S podporou až čtyři miliony korun za kalendářní rok na dobu maximálně pěti let si budou moci založit vlastní vědecké týmy. Mezi oceněnými je také filosof a historik matematiky Davide Crippa. 

Ocenění Lumina quaeruntur bylo poprvé uděleno v roce 2018, dosud jej obdrželo 31 vědců a vědkyň.

Davide Crippa z Filosofického ústavu zaměří svůj výzkumný záměr na samotné počátky moderního matematického vzdělávání, a to prostřednictvím historických a sociologických metod digitálního zpracování výzkumných dat.

Zatímco dnes je výuka matematiky klíčovou součástí systému univerzitního vzdělávání, v minulosti to vždy neplatilo. Moderní poznatky matematické vědy se například až do 19. století předávaly převážně formou soukromého studia. „Dnes jsou výuka a studium matematiky naproti tomu vnímány jako veřejné a kolektivní úsilí,“ říká Davide Crippa, který vystudoval ve Francii a ve Filosofickém ústavu AV ČR nyní stojí u zrodu výzkumného záměru s názvem Odemykání matematiky: výuka a vzdělávací praxe v habsburských zemích během dlouhého 18. století. „Detailní poznatky z historie nám mohou nabídnout také širší vhled do naléhavých problémů dneška, jakými jsou inkluzivní vzdělávání a další zpřístupnění matematiky. Dosud totiž zůstává poměrně elitářskou vědou,“ upozorňuje vědec.

Celá tisková zpráva

Foto: AV ČR

2023 10 30 Lumina Quaeruntur Villa Lanna fullres 33 2023 10 30 Lumina Quaeruntur Villa Lanna fullres 65 2023 10 30 Lumina Quaeruntur Villa Lanna fullres 69