underlineallarticles

Žijeme v počítačové simulaci?

Nad knihou Reality+ australsko-amerického filozofa Davida Chalmerse a nad tradičními filosofickými otázkami postavenými do nového světla, k jejichž zodpovězení titul vybízí, se v Deníku N zamýšlí prof. Jaroslav Peregrin.

Nad knihou Reality+ australsko-amerického filozofa Davida Chalmerse a nad tradičními filosofickými otázkami, k jejichž opakovanému promýšlení titul vybízí, se v Deníku N zamýšlí prof. Jaroslav Peregrin. 

Chalmersova kniha se zabývá podstatou reality, která nás obklopuje. Nastoluje například otázku, jak můžeme vědět, zda nežijeme v počítačové simulaci. Co znamená zabít ve virtuálním světě počítačových her? Jaký vztah panuje mezi myslí a tělem? Pozoruhodným způsobem vyzdvihuje a promýšlí problémy, které vyvstávají v souvislosti s tím, že začínáme být schopni produkovat skutečnou virtuální realitu, simulovat svět do čím dál větších detailů a tvořit počítačové programy, které dělají to, co donedávna svedli jedině myslící lidé.

Podle Jaroslava Peregrina tak titul dokonale ukazuje, jak živé a zajímavé mohou být filozofické problémy. Na otázku, co je to filozofie a k čemu nám je, pak Chalmersova kniha nabízí následující odpověď: filozofie nám pomáhá vypořádat se s otázkami, do kterých nutně přerůstá jakékoli důsledné tázání se po povaze našeho světa, když opouští pevnou půdu vědecky řešitelných hypotéz.