underlineallarticles

Ivo Pezlar mezi držiteli Prémie Otto Wichterleho 2021

Prestižní ocenění Akademie věd ČR pro perspektivní vědce a vědkyně, kteří dosahují špičkových výsledků ve svých oborech, letos poputuje ke čtyřiadvaceti vědeckým talentům. V oblasti humanitních a společenských věd je mezi oceněnými také Ivo PezlarKabinetu pro studium vědy, techniky a společnosti FLÚ AV ČR. Slavnostní ceremoniál se uskuteční dnes v pražské Lannově vile. Ceny laureátům předá předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová. Více.

Prestižní ocenění Akademie věd ČR pro perspektivní vědce a vědkyně, kteří dosahují špičkových výsledků ve svých oborech, letos poputuje ke čtyřiadvaceti vědeckým talentům. V oblasti humanitních a společenských věd je mezi oceněnými také Ivo PezlarKabinetu pro studium vědy, techniky a společnosti FLÚ AV ČR. Slavnostní ceremoniál se uskuteční dnes v pražské Lannově vile. Ceny laureátům předá předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová.

Ivo Pezlar (nar. 1987) se zaměřuje na oblast střetu filosofie a logiky, zejm. na teorii typů a důkazově-teoretickou sémantiku a jejich aplikace při analýze přirozeného a matematického jazyka. Během doktorského studia na Masarykově univerzitě absolvoval výzkumné stáže na Eberhard Karls Universität v Tübingenu a na Pantheon-Sorbonne University v Paříži. Během studií obdržel Cenu rektora pro vynikající doktorské studenty a Cenu děkana za významný tvůrčí čin.

Kromě publikování odborných článků a knih, je také šéfredaktorem časopisu Teorie vědy / Theory of Science a popularizuje filosofii pomocí kreslených vtipů (za které obdržel Cenu za popularizaci Filosofického ústavu AV ČR) a prostřednictvím výuky filosofie s využitím videoher.

V současné době je spoluřešitelem grantu Hyperintensional Meaning, Type Theory and Logical Deduction (GA ČR), který zkoumá algoritmické teorie významu, a členem projektu Meaningful Formalism: A Philosophy of Mathematics for Type Theory (AV ČR, Lumina quaeruntur), který se soustředí na konstruktivní teorii typů.

2021 06 29 Premie otto Wichterleho portrety 9