underlineallarticles

Připomínáme si 30. výročí založení Centra pro teoretická studia

Letos je to 30 let, co Centrum pro teoretická studia (CTS), společné pracoviště Akademie věd ČR a Univerzity Karlovy, provozuje teoretický výzkum v různých disciplínách exaktních, přírodních i společenských věd.

Letos je to 30 let, co Centrum pro teoretická studia (CTS), společné mezioborové pracoviště Akademie věd ČR a Univerzity Karlovy, provozuje teoretický výzkum v různých disciplínách exaktních, přírodních i společenských věd.

CTS založili v roce 1990 Ivan Havel, Jan Palouš, Roman Kotecký a Jiří Musil na Univerzitě Karlově. Startovní pracoviště o jedné místnosti v Celetné později rozšířily dvě místnosti při Central European University (dnešní Hotel Olšanka), jejichž užívání se podařilo dojednat s Georgem Sorosem. O tři roky později se k CTS připojil Archiv Jana Patočky, založený Ivanem Chvatíkem a Pavlem Koubou rovněž v roce 1990 ve Filosofickém ústavu tehdy ještě Československé akademie věd. Jako věno do nového svazku získal archiv intenzivním vyjednáváním za podpory tehdejšího ředitele ústavu Viléma Herolda a nově zvoleného předsedy Akademie věd Rudolfa Zahradníka celé třetí patro budovy v Husově ulici č. 4. S velkorysou finanční podporou Jennifer Simons a Simons Foundation z Vancouveru, bylo celé patro zrekonstruováno do podoby, kterou známe dnes.

02