underlineallarticles

Výstava Byli v Čelákovicích upíři?

Centrum medievistických studií si Vás dovoluje pozvat na výstavu Byli v Čelákovicích upíři? Půlstoletí od mediálně proslulého archeologického výzkumu, kterou pořádá Městské muzeum v Čelákovicích ve spolupráci s CMS FLU AV ČR a Katedrou antropologie PřF UK. Výstava trvá do 26. 2. 2017. Ve čtvrtek 24. 11. od 18h se koná komentovaná prohlídka výstavy a v sobotu 26. 11. od 14h první z cyklu doprovodných přednášek (rozvrh ZDE). 

Centrum medievistických studií si Vás dovoluje pozvat na výstavu Byli v Čelákovicích upíři? Půlstoletí od mediálně proslulého archeologického výzkumu, kterou pořádá Městské muzeum v Čelákovicích ve spolupráci s CMS FLU AV ČR a Katedrou antropologie PřF UK. Výstava trvá do 26. 2. 2017.
Prezentuje 50 let starý archeologický výzkum netypického pohřebiště v Čelákovicích, které bylo původně datováno do 10.-11. století a interpretováno jako "s protivampyrickými opatřeními". Proto se dostalo do hledáčku médií, které tento výzkum často dost bulvarizovaly. Po 50 letech se ale ukazuje, že chronologické zařazení bylo mylné a také o původní interpretaci se dá velmi pochybovat. Na výstavě jsou představeny moderní metody, jako datování pomocí radiokarbonové metody 14C a také tafonomie (odvětví antropologie), díky kterým došlo k nové interpretaci nálezu. Jedná se s největší pravděpodobností o místo pro pohřbívání lidí vyloučených na okraj společnosti, kterým byl z různých důvodů odepřen pohřeb na hřbitově. Časově spadá nález do 14. století.
Ve čtvrtek 24. 11. od 18h se koná komentovaná prohlídka výstavy a v sobotu 26. 11. od 14h první z cyklu doprovodných přednášek - od doc. Jaroslava Brůžka o antropologii. Další odborné přednášky od různých specialistů (vždy v sobotu od 14h) se budou týkat metody datování 14C, výzkumu středověkých atypických pohřbů, archeologie popravišť nebo vzniku a vývoje literární postavy upíra (rozvrh přednášek  ZDE). 

Plakátek k výstavě ZDE.